Tiedotteet

16.8.2021
Tiedote

Puhe valtuustossa

Arvoisa Puheenjohtaja

Hyvät valtuutetut

Olemme kuulleet kaikenlaisia puheenvuoroja.

Kiitos mielipiteistänne.

Asiasta ja tapahtumista näyttää olevan monta eri totuutta ja näkökulmamme poikkeavat toisistaan. Totuudet näyttävät osittain palvelevan omia näkökantoja – toivotaan ettei Lahden kuntapolitiikassa koita uuden totuuden jälkeinen aika?

Pienryhmien muodostama vaaliliitto ja neuvotteluista ehdottoman kannan siivittämänä poistuminen oli blokkipolitiikan ensiaskel. On harmillista, ettei keskusteluja osattu jatkaa. Emme kannata blokkipolitiikkaa.  Analyysi miksi näin kävi, tehdään varmaan kaikissa ryhmissä. Motiivit ja tausta voivat olla osa koko Suomessa nähtävää kehitystä.

Helsingin Sanomat ja Suomen Kuvalehti ovat käsitelleet aihetta usein, viimeksi viime viikolla. HS toimittaja Samuel Nyroos kirjoitti Lahden kuntapolitiikasta ja paikkajaon jumiutumisesta. Tampereen yliopiston kunnallispolitiikan professori Arto Haveri kommentoi trendiä artikkelissa. ”Pienryhmien toiminnassa professori näkee laajemman kehityskulun, jossa kaupungeissa pyritään murtamaan Sdp:n ja kokoomuksen perinteinen valta-asema.”

Harmillista ettei toimittaja tehnyt lupaamaansa haastattelua kanssani. Ehdin jo taustoittaa asiaa hänelle viestinvaihdossamme. Uskoisin että haastattelussa olisi käynyt niin, että faktat ja järkevät argumentit olisivat saattaneet pilata hyvän uutisen?

Suomen Kuvalehden viime viikon pääkirjoitus, missä päätoimittaja Matti Kalliokoski ansiokkaasti kirjoittaa kuntapolitiikan nykyilmiöstä, ja lainaan tässä vain hänen kirjoituksestaan lopun, toteaa seuraavasti: ”Politiikan arki ei siksi enää ole eri näkökulmien ja tavoitteiden sovittamista yhteen, vaan [se on] ei-listojen vertailua. Etäisyydet puolueiden välillä eivät kasva, mutta liikkumatila kompromissien teossa kaventuu.

Tälläisen ajan politiikka ei ole rikki, mutta se vaatii toisenlaista osaamista kuin ennen.

Meillä kaikilla olisikin pitänyt olla enemmän viisautta ja osaamista.

Paikkajaot herättävät aina intohimoja. Se on erittäin hyvä asia, koska se tarkoittaa sitä, että asioista välitetään, kun niihin suhtaudutaan intohimoisesti. Tämä peilautuu aina joko yhteiseen etuun, kaupungin etuun, puolueen etuun tai joskus omaan etuun.  Jokainen mukanaolija tietää itse, mitä edellämainituista asioista on tullut ajamaan.

Tämä prosessi on toisaalta tuonut valtavasti uskoa. Uskoa siihen, mikä voimavara löytyy valtuutetuista ja tästä valtuustosta!

Jos saamme valjastettua kaupungin asioiden hoitoon ja päätöksentekoon tästä nähdystä energiasta osan – voi veljet ja sisaret; tämä kaupunki tulee silloin olemaan tulevaisuuden menestyjä kaupunkien välisessä kilpailussa!

Entä pohdinta valtuutettu Bruneaun vaalikelpoisuudesta? En tiedä miten trollaaminen ja maalittaminen vajavaisilla tiedoilla ja arveluilla asettuu siihen ”turvallisuus-keskusteluun”, josta viime viikolla uutisoitiin? Vaalikelpoisuudesta on kaupunginlakimiehen, sekä omistajaohjauksen lausunto, kyseessä siis virkavastuulla tehty selvitys, että valtuutettu Bruneau on kelpoinen kaupunginhallitukseen.

Arvoisa Puheenjohtaja.

Lahden etu.

Se on ollut Kokoomuksen prioriteetti koko ajan.

Tänään olemme täällä, tilanteessa jossa valtuusto päättää (kaupunginhallituksen tekemistä ja päättämistä muutosesityksistä) ja nimeää toimielinten jäsenet.

Kun valtuusto päättää, niin asia on päätetty ja loppuunkäsitelty.

Kokoomuksen valtuustoryhmä on avoin ja yhteistyökykyinen. Emme usko blokkipolitiikkaan vaan yhteistyöhön.  Kuten todettua, monia tunteikkaita ja väritettyjä puheenvuoroja on tänään kuultu.  Arvokkaita mielipiteitä kaikki tyyni. Kokoomus haluaa katsoa eteenpäin ja me tulemme keskittymään vain ja ainoastaan Lahden ja lahtelaisten menestymiseen jatkossa. Me haluamme parempaa ja sujuvampaa arkea kaikille tässä kaupungissa. Yhdessä ja yhteistyössä, luottamusta taas rakentaen.

Kutsumme kaikki ryhmät yhteistyöhön! Lahtelaisten takia meidän tulisi unohtaa erimielisyytemme ja Kokoomus on siihen valmis.

Silloin Lahti ja lahtelaiset voittavat, ja me olemme keskittymässä oikeisiin asioihin.

Kiitos.

Toni Putula, ryhmäpuheenjohtaja

Kokoomuksen Lahden valtuustoryhmä