Tiedotteet

13.10.2021
Tiedote

Entisen rukoushuoneen kaava: Putulan puhe valtuustossa

Arvoisa puheenjohtaja
Hyvät valtuutetut

Päätettävänä on entisen rukoushuoneen kaava Onnelantien, Saimaankadun sekä Oikokadun rajaamalla kulttuurihistotiallisesti arvokkaalla tontilla.
Valmistelun aikana päättäjät vaativat parannuksia kaavaan sekä lisää kunnianhimoa keskustarakentamiseen.

Mikä on kunnianhimon vaatimista siten, ettei investoinnit ja elinvoima kärsi?
Entä kuka voi vaatia parempaa rakentamista, jos me emme sitä vaadi?

Sanotaan että se ”ostajan kukkaro” määrittelee paljon, mutta on muitakin arvoja kuin raha.
Esimerkiksi suunnitteluun ja toteutukseen voi ottaa mukaan tarkkaan mietityt värit, palvelumuotoilun tai prosenttitaideperiaatteen .. ja monia muitakin kriteereitä.
Jokainen niistä onnistuessaan tekee sekä asukaskokemuksen, että katutilan viihtyisämmäksi ja toimivammaksi sekä turvallisemman tuntuiseksi.
Eivätkä nämä valinnat alusta asti mukaanotettuina välttämättä edes nosta toteutuksen hintaa.
Siitä on kysymys, koska samalla rahalla voi saada enemmän!

Rakentamisen vaatimukset ja tulevaisuuden kaupunki – mikä on hyvää rakentamista?
Mitkä ovat ne määritelmät joilla uusi rakennettu ympäristö tuo keskustaan jotain uutta asukkaiden lisäksi?
Tätä voi olla vaikea sanoittaa, mutta se on se mitä tavoitellaan.

Ne lukuisat lautakunnassa ja kaupunginhallituksessa käydyt keskustelut ja viestinvälitys eivät onnistuneet, koska vaikuttaa siltä ettei valmistelussa ymmärretty mitä muutoksia päättäjät haluavat.
Tässä pitää parantaa. Pitää katsoa peiliin.

Samaa sisältöä tuotiin päätettäväksi, vaikka ensin lautakunta palautti, ja sitten kaupunginhallituskin palautti kaavan takaisin valmisteluun – toki kaavassa autotallin paikka vaihtui ja muutamia detaljeja lisättiin tai muutettiin , niin silti tontin rakennusneliöt on suurinpiirtein ennallaan samassa kuutiossa.

Havainnekuvat auttavat lopputuloksen hahmottamisessa miltä valmistunut talo voisi näyttää.
Tässä tapauksessa ne eivät auttaneet hahmottamaan mitä hyvää kaavan mukaan rakennettu talo toisi ympäristöönsä, tai miten se asettuisi kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle tontille.

Kaupunginhallitus pitää iltakouluja yhdessä Kaupunkiympäristölautakunnan kanssa – toivon että tulevissa tapaamisissa keskustellaan myös niistä rakentamisohjeista ja -määräyksistä joita tulevaisuuden Lahdessa toteutetaan.

Voisiko arkkitehtuurikilpailun edellyttäminen kaavassa olla paikallaan aina silloin tällöin, sellaisissa kohteissa joissa se olisi perusteltua?
Se vaatimus olisi saattanut nopeuttaa tämänkin kaavan käsittelyä?

Kuka ikinä omistaakaan ja toteuttaa Rukoushuoneen kaavan tämän illan jälkeen, hänellä tai heillä on mahdollisuus tehdä hyvin. Ja paremmin kuin kukaan odottaa.
He voivat toteuttaa arkkitehtuurikilpailun, tai olla toteuttamatta – mutta toivon että rima on korkealla ja toteutus on sellainen josta kaikki voivat olla ylpeitä.

Kiitos.

Lisää aiheesta