Blogi

YMPÄRI MENNÄÄN, YHTEEN TULLAAN

Tutkin Lahden eri projektien budjettiylityksiä ja mm. urheilukeskuksen pyöräily-ympyrän budjetti nousi alkuperäisestä 200 000 eurosta puoleen miljoonaan euroon. Nyt on selvinnyt, että kyseinen pyöräily-ympyrä on jopa vaarallinen pyöräilijöille. Minuun otti yhteyttä ympyrässä pahasti kaatunut uhri ja kertoi ympyrän ongelmista. Aloin selvittää asiaa ja juttelin myös eri onnettomuuden silminnäkijän kanssa. Käytyäni paikalla havaitsin ympyrän epäloogisuuden. Kävimme asiaa läpi myös Vammaisneuvoston sekä Rakennus- ja Ympäristölupalautakunnan jäsenen Kirsi Österin (kok.) kanssa ja asia vaati pikaista korjausta tai ympyrän osittaista sulkemista. Onneksi yhteydenottomme otettiin vakavasti ja samana päivänä paikalle saatiin maastokatselmus sekä myös Poliisin edustaja.

Tässä on nyt käynyt taas niin, että Euroopan metropoleilta on löydetty mukavasti siellä toimiva idea ja yritetty istuttaa se Lahteen. Täällä Lahdessa tuossa paikassa pyöräilijöitä ajelee harvakseltaan. Kuka lähtee kiertämään yksin koko ympyrää monen kadun yli, jos Isku-areenalta voi polkasta suoraan vasemmalle? Ja sitten sieltä voikin tullakin joku vastaan. Suurissa kaupungeissa tämä voisi ehkä toimia, jos ympyrä olisi täynnä pyöräilijöitä, mutta ei täällä. Samoja ideologisia ajatuksia on haettu Euroopasta myös keskustan kehittämisessä ja sen autottomaksi tekemisessä. Liisun keskustan kehä on myös toimimaton, koska siinä on kaunis ajatus, mutta ihmisten arkikäytös on jotakin muuta kuin viivat ja numerot paperilla.

Nyt kun korjaillaan tuota ympyrää, niin ei puoli miljonaa riitä. Mikähän olisi Liisun lopullinen lasku, kun sitä korjailtaisiin?

Jani Wallenius
Kaupunginvaltuutettu
Rakennus- ja Ympäristölupalautakunnan jäsen
Kuntavaaliehdokas