Blogi

Yli puoluerajojen toimivaa yhteistyötä pitäisi harjoitella jo nyt

Uudistukseen on käytävä käsiksi, oli se hyvä tai ei – yli puoluerajojen toimivaa yhteistyötä pitäisi harjoitella jo nyt
Etelä-Suomen Sanomat antaa pääkirjoituksessa kritiikkiä kokoomukselle takin kääntämisestä sote-uudistuksen kohdalla. Totta, kokoomus taisteli viimeiseen asti, jotta hallituksen esittämä, nyt voimaan tuleva sote-muutos ei toteutuisi ainakaan hallituksen esittämällä tavalla.

Eduskuntatyöskentelyyn kuuluu niin kuin automaationa, että oppositio vastustaa hallituksen esityksiä tai pyrkii ainakin muuttamaan esitystä. Kokoomuksella oli edelliseltä hallituskaudelta tämän oppositioasetelman lisäksi oma ehdotus, jota keskusta tuki, mutta sillehän kävi miten kävi.

OLISI AIKA ihmeellistä, että jäätäisiin vanhoihin asetelmiin uudistuksen tultua hyväksytyksi eduskunnassa. Oli uudistus sitten hyvään tai huonoon suuntaan, sen mukaan pitää ryhtyä toimimaan, kuten kokoomus on tehnyt.
Ei voida jäädä lattialle makaamaan ja huutelemaan loputtomiin, että väärin meni, vaan ryhdytään parantamaan ja paikkaamaan päätöstä kokoomuslaiseen suuntaan. Tätä tarvitaan, jotta sote-päätös tulisi edes jollakin tavalla toimivaksi, kustannustehokkaaksi ja olisi veronmaksajille lempeä.

KOKOOMUS ON halunnut tuoda esille monta kertaa rahoituksen ja sen muodostumisen. Sinänsä mielenkiintoista, että veronmaksajan puolta pitävää jopa haukutaan, mutta kyllähän nyt joku tolkku pitää olla rahan käytössä.
Tuleva aluevaltuusto saa noin 800 miljoonan budjetin, jolla nämä sote-asiat pitää panna kuntoon ja pitää kunnossa täällä Päijät-Hämeessä. Tässä on vain unohdettu erilaiset kannustimet. Jos budjetti ylittyy, anotaan (tarve) rahaa valtiolta (niiltä kansanedustajilta), ja jos taas alittuu, ensi vuoden budjetti onkin sitten pienempi.
Tästä seuraa, että puhutaan, mitä puhutaan, maakuntavero on edessä jo seuraavalla hallituksella.

PAIKALLINEN veronmaksaja ei tästä mitään hyödy, omassa kukkarossa ei tunnu vaikutuksia, joten miksi aluevaltuusto tekisi mitään rahan käytön suhteen? Tästä seuraa, että puhutaan, mitä puhutaan, maakuntavero on edessä jo seuraavalla hallituksella.
Jos tästä uudistuksesta halutaan toimiva, kaikkien olisi hyvä hyväksyä tämä uudistus ja oppia elämään sen kanssa, kuten Milla Bruneau (kok.) sanoi haastattelussaan. Rakennetaan yhdessä muiden puolueiden kanssa sote-uudistuksesta niin hyvä kuin siitä nyt saa.

TÄTÄ YLI puoluerajojen toimivaa yhteistyötä pitäisi harjoitella jo nyt. Tulevaisuudessa alueemme Päijät-Hämeen kansanedustajien on pystyttävä tekemään paljon paremmin töitä yhdessä.
Soten rahoitus tulee Isolta kirkolta ja se on tarvepohjainen. Alueemme edustajien tehtävä on suojella tuota rahoitusta, mahdollisesti jopa lisätä sitä, jos tarve vaatii.
Tätä yhteistyötä voisi harjoitella, vaikka VR-junavuorojen avulla. Uskoisin, että riippumatta siitä, onko junassa penkkiä kuluttamassa duunari, yrittäjä, virkamies, maatilallinen tai joku muu – tai riippumatta siitä, ollaanko oppositiossa tai hallituksessa – kaikki hyötyvät, jos vuoroja olisi enemmän.
Tulevaisuudessa alueemme Päijät-Hämeen kansanedustajien on pystyttävä tekemään paljon paremmin töitä yhdessä.

KYLLÄ TÄSTÄKIN selvitään. Vaalit ovat jo käynnissä, ennakkoäänestys päättyy tänään (18.1.) ja varsinainen äänestyspäivä on 23.1. Valitettavasti kampanjointi tälläkin kertaa jäi torsoksi kaikenlaisten rajoituksien vuoksi.
Tuon pidemmän ja vapaamman kampanjoinnin avulla olisi saatu parempi ymmärrys, mistä tässä on kyse. Kuitenkin: käydään äänestämässä!

Mikael Seppälä
Etelä-Lahden Kokoomuksen puheenjohtaja
aluevaaliehdokas