Blogi

Varhaisen avun malli lastensuojelussa tarvitaan Lahteenkin

Byrokratian vähentäminen perheiden, lasten ja nuorten avunsaannissa on yksi tavoitteistani. Apu suunnataan aivan alkulähteille, koteihin. Opettajien päälle kaikkea vastuuta ei tule kaataa, vaan heille on suotava työrauha opettamiseen.

Raisiossa on ollut jo vuodesta 2014 lähtien matalan kynnyksen malli, jossa perhevalmentajan voi tilata kirjastosta kotiin, aivan kuin varaisi kirjan. Koulutettu ihminen näkee heti, millaisesta avusta on kysymys. Myös lapsi voi soittaa. Tämä vähentää byrokratiaa, koska sosiaalitoimea ei parhaimmassa tapauksessa tarvita, kun tilanne ei ole päässyt kärjistymään liian pitkälle.Raisio palkittiin tästä mallista ja säästökin oli jo miljoonan heti alkumetreillä (https://yle.fi/uutiset/3-7777963)

Koulukiusaamisen raaistuminen ja muut lieveilmiöt ovat erittäin huolestuttavia asioita ja monta surullista kohtaloa voitaisiin pelastaa ennaltaehkäisevin tavoin. Raisiota kannattaisi konsultoida ja samantapaista mallia on myös Heinolassa. Paljonkohan säästöä on jo saatu tähän mennessä? Kuinka monen perheen asiat järjestyneet? Lahdessa on vielä paljon moniongelmaisia tapauksia ja sosiaalihuolto on monelle hieman hävettäväkin asia, kynnys ottaa yhteyttä korkea. Toki elintärkeä ja paljon Lahdessakin on hyvää saatu aikaan, kuten nuorille suunnattu Walkers-toiminta, upeaa, kiitos siitä!

Minusta mitkään uudet toimintatavat ja niiden tarkastelu eivät ole turhia. Jos kerran välitetään niin otetaan selvää ja autetaan ajoissa! Tämä ei ole lisäävä hallintohimmeli, vaan käsittääkseni sitä vähentävä malli.

Sirpa Hassinen
Kuntavaaliehdokas(KOK)