Blogi

Sisäinen turvallisuus syntyy siitä, että suomalaisten asiat ovat kunnossa

16.1.2023
Blogi

Sisäinen turvallisuus syntyy siitä, että suomalaisten asiat ovat kunnossa

Elämme poikkeuksellista aikaa. Maailmantilanne on epävakaa ja sota Euroopassa horjuttaa turvallisuudentunnetta ja elintasoamme. Seuraava hallitus joutuu korjaamaan Suomen talouden suuntaa samalla kun ikärakenteemme ja huoltosuhteemme muuttuu. Kansanedustajilta edellytetään viisautta ja rohkeutta tehdä sellaisia päätöksiä, että myös lastemme ja nuortemme tulevaisuus on turvattu. Mielestäni kansanedustajien tärkein tehtävä on huolehtia sisäisestä turvallisuudesta: siitä, että suomalaisten arki toimii. Ulkopolitiikan asiantuntemus on hyödyksi, mutta suomalaisten turvallisuuden tunne ei synny vain siitä, että puolustuksemme toimii. Se syntyy siitä, että suomalaisten asiat ovat kunnossa. Sisäinen turvallisuus tulee siitä, että taloutemme on vakaalla pohjalla, työ ja yrittäminen ja opiskelu on kannattavaa, sosiaali- ja terveydenhuoltomme palvelut toimivat ja oppimiseen kannustetaan. Sisäisesti turvallisessa Suomessa ei kukaan jää yksin, vaan huolehdimme yhteisöllisesti jokaisesta.

Oheisen tekstin kirjoitin pari viikkoa sitten blogiini. Luin mielenkiinnolla pari päivää sitten mm. Ess. 14.1 uutisoimaa Uutissuomalaisen gallupia, jossa todetaan kansalaisten arvostavan suomalaisten arjen asioita eduskuntavaalien teemoina. Kyselyn mukaan talous, verotus, sosiaali- ja terveydenhuolto, lasten ja nuorten hyvinvointi halutaan vaalien kärkiteemoiksi. Joidenkin ehdokkaiden tai puolueiden pettymykseksi esimerkiksi maahanmuutto ja maanpuolustus eivät näytelleet suurta roolia. Tämä tulos ei yllätä minua, koska jokaista suomalaista koskettaa verotus, palvelut ja ympäristö. Onko työn tekeminen, yrittäminen ja opiskelu kannattavaa? Jääkö palkasta mitään käteen? Pääsenkö sujuvasti terveyspalveluihin ja miten saan apua, jos perhe tai läheiset ovat vaikeuksissa? Miten estetään syrjäytyminen? Löytyykö jokaiselle nuorelle opiskelu- tai työpaikka? Löytyykö isovanhemmille hoivaa? Mistä hoitajat, mistä opettajat? Millainen ympäristö meillä on?

Uutissuomalaisen kysely rohkaisee myös ehdokasta, joka haluaa vaikuttaa pitkäjänteisesti suomalaisten arkeen. Toivon, että äänestäjät kiinnittävät huomiota siihen, ratsastaako ehdokas tai puolue yksittäisillä päivän polttavilla, monesti myös populistisilla teemoilla kuten sähkön päivähinta tai ”kyllä Natolle”. Kaikkia päätöksiä ei voi ennakoida, asiat tulevat ja menevät. Päättäjältä edellytetään kykyä ajatella kokonaisvaltaisesti ja taitoa arvioida päätösten seurauksia. Taloudellisesti vaikeina aikoina on erityisen tärkeää pyrkiä tekemään oikeudenmukaisia ja rohkeita uudistuksia, jotta suomalaiset selviävät myös tulevaisuudessa. Vaikeudet vahvistavat ja menestys syntyy yksilölle ja kansankunnalle usein menetysten kautta. Vahva talous, toimiva arki ja sivistys ovat myös kansainvälisen menestyksemme kulmakiviä. Suomalaisten asioiden hoitaminen on siten myös mitä parhainta ulkopolitiikkaa.

Sari Niinistö (kok) KM, eduskuntavaaliehdokas