Blogi

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän puhe

4.6.2021
Blogi

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän puhe

Arvoisat kuulijat!

Carl Gustaf Emil Mannerheim syntyi 4.6.1867 Askaisissa. Hän oli itsenäisen Suomen toinen valtionhoitaja (1918–1919), kuudes presidentti 1944–1946) ja Suomen marsalkka. Ennen Suomen itsenäistymistä Mannerheim palveli lähes kolmekymmentä vuotta Venäjän keisarillisessa armeijassa. Hän toimi Puolustusvoimien ylipäällikkönä Suomen sisällissodassa ja toisessa maailmansodassa. Muiden toimiensa ohella Mannerheim johti Suomen Punaista Ristiä 30 vuotta ja perusti Mannerheimin lastensuojeluliiton.

Olemme kokoontuneet pienellä, mutta edustavalla joukolla historiallisesti ja varsin monelle henkilökohtaisesti merkittävälle paikalle osoittamaan kunnioitusta marsalkka Mannerheimille ja juhlistamaan Puolustusvoimain lippujuhlaa. Lahdessa Marskin aukiolla sijaitseva Mannerheimin ratsastajapatsaan on tehnyt lahtelainen kuvanveistäjä Veikko Leppänen ja se paljastettiin 19. joulukuuta 1959, noin puoli vuotta aikaisemmin kuin Helsingissä sijaitseva ratsastajapatsas. Teos on siis ensimmäinen Suomessa paljastettu Mannerheimin ratsastajapatsas. Hennalassa sijaitseva Mannerheimin rintakuvapatsas paljastettiin 25 vuotta sitten 4.6.1996.
Päivän virallinen ohjelma käynnistyy perinteisesti Hietaniemen hautausmaalla Sankariristillä sekä Mannerheimin haudalla toimitettavin seppeleenlaskuin.
Sodanjälkeistä poliittista ilmapiiriä leimaava, yhä jatkuva pelko vanhaa vihollista kohtaan jätti kuitenkin jälkensä myös Mannerheimin hautajaisiin. Sen saivat kokea myös lotat, jotka muun kansan lailla halusivat osoittaa kunnioitusta ylipäällikölleen osallistumalla tämän hautajaisiin. Tätä ei pidetty poliittisen tilanteen vuoksi sopivana, joten he eivät päässeet laskemaan seppelettä hautajaisissa 1951.

Puolustusvoimain komentajan sekä Helsingissä palvelevan kenraalikunnan seppeleenlaskun jälkeen ovat vuorossa maanpuolustusjärjestöt, joiden keskuudesta vuosittain valitaan yksi toimija hoitamaan tätä kunniatehtävää.
Viime vuonna maanpuolustusjärjestöjen seppeleen laski Jääkärisäätiö, sitä edellisenä Maanpuolustuskiltojen liitto.
Tilaisuus on juhlava kenelle tahansa, mutta tänä vuonna seppeleen laskevalle Lotta Svärd-säätiölle on kyseessä aivan erityisen merkityksellinen hetki – eikä vain siksi, että tänä vuonna perustamisensa 100-vuotisjuhlaa viettävä järjestö on tehtävässä ensimmäistä kertaa. Tämä on hetki, jota he ovat saaneet odottaa 70 vuoden ajan.

Hyvät kuulijat!
Kuntavaaleissa valitaan kaikki Manner-Suomen kunnanvaltuustot seuraavalle nelivuotiskaudelle. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 13. kesäkuuta 2021. Ennakkoäänestys on parhaillaan käynnissä ja päättyy ensi tiistaina 8. kesäkuuta.
#Nytonteidänvuoronne – kampanjassa sotiemme veteraanit muistuttavat, että nyt on meidän muiden vuoro puolustaa maan demokratiaa.
Veteraanimme jos ketkä tietävät, kuinka kova hinta Suomen demokratiasta on maksettu. Heidän sukupolvensa joutui aikanaan puolustamaan sitä ase kädessä rintamalla, nyt on seuraavien sukupolvien vuoro tehdä osansa demokratiasta huolehtimiseksi. Tällä kertaa sitä puolustetaan vaalikopeissa ja kynä kädessä.
Syvää kiitollisuutta ja kunnioitusta tuntien laskemme seppeleen Marsalkka Mannerheimin muistomerkille!
Suomen siniristilippu – sininen ja valkoinen ovat värit vapauden!

Hyvää lippujuhlapäivää ja kesää Teille kaikille!