Blogi

Potkitaan turvallisesti

15.9.2021
Blogi

Potkitaan turvallisesti

Vuokrattavat sähköpotkulaudat tulivat kesällä lahtelaiseen katukuvaan. Minusta ne ovat elävöittäneet lahtelaista liikkuvuutta hienosti ja kaunista kaupunkiamme pääsee katselemaan laajemmaltikin niin turistit kuin myös me asukkaatkin. Mutta sähköpotkulautojen tuoman riemun vastakohtana on aina myös vastuullinen turvallisuus. Vuokrausyrityksen asiakkaat jättävät lautoja keskelle katuja holtittomasti ja ne aiheuttavat turvalisuusongelman. Katu ei saa olla pujottelurata. Esimerkiksi nurkan takaa tultaessa edessä onkin yht’äkkiä keskellä katua este. Keskustelin myös Näkövammaisten liiton kanssa ja erityisesti näkörajoitteisille keskelle katua jätetyt esteet ovat vaarallisia.

Otin yhteyttä vuokrausyrityksen johtajaan ja pyysin mahdollista konkreettista ratkaisumallia tähän turvallisuusongelmaan. Mielestäni yksi nopea ratkaisu olisivat ennakkoon määrätyt turvalliset otto/palautuspaikat, jolloin laudan paikannusjärjestelmää avuksi käyttäen varausohjelmisto ei katkaisisi vuokra-aikaa ennen kuin vuokraaja on jättänyt laudan oikeaan paikkaan.

Lautojen nopeuksiin ja turvallisuuteen ollaan onneksi puuttumassa Suomessa yleisestikin, mutta lisäksi tulisi puuttua myös siihen, että mihin nämä sähköpotkulaudat voi jättää käytön jälkeen. Ratkaisu on joko keppi tai porkkana. Hiotaan yhdessä vuokrausjärjestelmästä kannattava, mutta turvallinen. Jätän pallon nyt vähäksi aikaa sähköpotkulautayhtiölle ja palataan asiaan.

Jani Wallenius
Lahden kaupunginvaltuutettu (kok.)
Rakennus- ja Ympäristölupalautakunnan puheenjohtaja