Blogi

Porkkanoita, päiväkoteja ja elinvoimaa

Lahti tarvitsee lisää verotuloja ja niitä saamme, kun houkuttelemme Lahteen lisää hyviä veronmaksajia tai edes pidämme entiset täällä. Yksi tärkeä asia asuinpaikan valinnalle on sujuva arki ja siinä yhtenä elementtinä lapsen vaivaton päiväkotipaikka.

Yksi veronmaksajaryhmä, jota Lahden kannattaa houkutella lisää on esimerkiksi pääkaupunkiseudulla junalla työssä käyvät ihmiset. He saavat palkan Lahden ulkopuolella, mutta maksavat veronsa kuitenkin Lahteen ja käyttävät palkkansa Lahden alueella, joka vauhdittaa alueemme taloutta. Monet edellä mainitut työmatkalaiset hyötyisivät mikäli matkakeskuksella olisi oma päiväkoti, jonka aukioloajoissa on huomioitu junalla matkustavat työntekijät. Tälläinen päiväkoti sopisi tulevaisuudessa esimerkiksi matkakeskuksen uuden pysäköintitalon yhteyteen. Parkkeeraa auto parkkitaloon, vie lapsi päiväkotiin samaan rakennukseen ja kävele asemalaiturille. Päiväkotia voisi hyödyntää luonnollisesti myös lähialueen muut vanhemmat.

Päijät-Hämeen keskussairaala taistelee hyvistä terveydenhuollon ammattilaisista muiden alueiden kanssa ja siksi Lahden pitää tarjota pieniä porkkanoita, jotta saamme parhaat ammattilaiset työskentelemään ja maksamaan veroja kaupungille hymyssä suin. Päijät-Hämeen Keskussairaalassa työskentelee lähes 3000 ihmistä eri kellonaikoina ja alue laajenee yhä. Keskussairaalan vieressä on Kanervan päiväkoti ja sen iltahoidon lopettamisesta on tehty päätös. Tämä päätös pitäisi mielestäni peruuttaa, sillä monille keskussairaalassa työskenteleville tuon päiväkodin joustavuus ilta-aikoina on ollut tärkeä asia, kun työpäivät muutenkin venyvät meidän Päijäthämäläisten terveyden hoitamisen vuoksi. Samaa porkkana-ajatusta kaupunki voisi jatkaa eri aloille yritysmaailmassakin ja pitää näin Lahti houkuttelevana sekä elinvoimaisena kotikaupunkina.

Tuon iltapäivystyksen menot kustantaisin tehostamalla Lahden kaupungin projekteja vaatimalla projektipäälliköiltä vastuullisuutta seurauksineen kustannusten paikkaansa pitävyydestä loppuun saakka. Pelkästään yksin älypyörätieprojektin ylityshinnalla olisi kustannettu 14 päiväkodin iltapäivystys.

Kakku pitää aina ensin leipoa ennen kuin siitä voidaan jakaa. Jotta Lahti menestyisi, niin pienillä teoilla saamme houkuteltua Lahteen lisää ahkeria leipojia sekä myös menestyviä leipomoita.

Jani Wallenius
Lahden kaupunginvaltuutettu (kok.)
Lahden Rakennus- ja Ympäristölupalautakunnan jäsen Kuntavaaliehdokas