Blogi

Piristystä torille jättiterassilla

Kellot siirrettiin kesäaikaan ja lämpötilakin alkaa olemaan jo plussan puolella, joten on aika siirtää katseet kohti kesää. Koronarajoitukset ovat vaikuttaneet negatiivisesti erityisesti ravintola-, tapahtuma- ja kulttuurialan toimijoihin, jonka takia kaupungin pitäisi osoittaa oman tukensa heille. Viime kesänä Senaatintorilla Helsingissä ollut siirtolapuutarhatyylinen -terassikonsepti keräsi paljon kehuja niin kaupunkilaisilta kuin yrityksiltä. Suuren suosion takia olisi samankaltainen jättiterassi Lahden torille tervetullut.

Viime kesänä Senaatintorilla olleella jättiterassilla jokaisella ravintolalla oli oma myyntikoju, josta asiakkaat pystyivät ostamaan ravintoloiden tarjoamia juotavia ja syötäviä. Laajan pinta-alan vuoksi siellä pystyttiin järjestämään hyvät turvavälit ja leveät kulkuväylät isoilla kukkaistutusastioilla, jotka lisäsivät samalla terassin viihtyisyyttä. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kuvailee Senaatintorin jättiterassia ”—Hanke keräsi kiitosta kaupunkilaisilta ja kotimaanmatkaajilta ja sen merkitys mukana olleille ravintoloille ja koko keskustan elinvoimaisuudelle oli huomattava. Pitkittyneen pandemian takia vastaavia piristysruiskeita tarvitaan edelleen,”.

Lahden torilla jättiterassi auttaisi lahtelaisten ravintoloiden ja kahviloiden toimeentuloa kesällä. Lisäksi se mahdollistaisi niille ravintoloille ja kahviloille terassipaikkamahdollisuuden keskustan paraatipaikalta, joilla sitä ei muuten olisi. Terassi ei myöskään palvelisi vain ja ainoastaan sinne sijoittuvia yrityksiä ja lahtelaisia, vaan se toimisi myös piristeenä koko kaupungin keskustalle. Samanlaisia yleisterasseja on ollut viime kesänä myös Turussa ja suunnitteilla Lappeenrannassa.

Terassilla voisi toimia myös tapahtuma- ja kulttuurialan toimijoita. Näin kaupunki pystyisi myös tukemaan tapahtuma- ja kulttuurialan toimijoita, jotka ovat olleet ahdingossa koronarajoituksien myötä. Erilaiset esiintyjät viihdyttävät asiakkaita samalla, kun he nauttivat kesäauringosta ja ravintoloiden antimista. Lahden tori on hyvin keskeisellä paikalla keskustassa, jonka takia sen elävöittäminen on mielestäni hyvin tärkeää.

Todennäköisesti koronarajoitukset jatkuvat jossain muodossa vielä kesällä, jonka takia on erityisen tärkeää tukea niin ravintola-, tapahtuma- kuin kulttuurialan toimijoita mahdollisimman paljon. Kauppatorin suuri pinta-ala mahdollistaa muun muassa reilujen turvavälien ylläpitämisen. Täten Lahden torin hyödyntäminen jättiterassille olisi loistava tapa tukea lahtelaisia yrityksiä ja houkutella lahtelaisia kuluttamaan keskustan palveluita.

Mona Pyykkönen
Kuntavaaliehdokas (kok.)
Opiskelija

Vapaavuoren sitaatti:
https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunginkanslia/helsinki-saa-kesaterassinsa-talla-kertaa-kasarmitorille Uutinen julkaistu 11. ja tuoreutettu 25.3.