Blogi

Liikunnallinen vaalilupaus

Lahti on liikkujan kaupunki! Minulla ei ole epäilystäkään asiasta, kun mietin, miten helposti voin ylläpitää kuntoani kaupungin ylläpitämillä, minulle ilmaisille liikuntapaikoilla. Salpausselkä tracks and trails mahdollistavat talvella hiihdon ja poluille pääsee lenkkeilemään kaikkina vuodenaikoina. Suunnistaa voin MOBO-app:lla ja lähiliikuntapaikkojen kuntolaitteilla voin treenata lihaskuntoani. Uimarantoja löytyy kesällä joka ilmansuunnasta. Pyöräteitä ylläpidetään hiukan kyseenalaisesti talvellakin. Mahdollisuuksia monipuoliseen liikkumiseen löytyy, tässä vain muutama maininta.

PHLU ry. järjesti vaalipaneelin 26.5. verkossa. Keskustelu oli liikuntamyönteistä -kuinkas muuten. Terveysliikunnan edellytyksiin ollaan kaupungissa satsattu ja tullaan panostamaan päättäjien taholta jatkossakin.

Keskustelussa esiin nostettiin myös lasten ja nuorten liikunta ja kilpaurheilu. Ääripäät, mutta nekin kaupungin ja päätöksenteon kannalta urheilun ja liikunnan saralla merkittävät osa-alueet.

Lasten ja nuorten liikuntaa ei voi sysätä vain koulujen harteille. Seuratoiminnassa on koettu osallistujakatoa viimeisen vuoden aikana ja syytä onkin miettiä, miten saamme lapsia liikunnallistettua. Syksyllä kalpeana kouluun palaava oppilas viestii siitä, että kesä on mennyt sisätiloissa ruudun äärellä. Näitä lapsia alkaa olla jo liikaa. Harrastetakuu on pilottivaiheen jälkeen vakiintumassa, mutta saammeko senkään piiriin niitä lapsia, jotka eniten liikuntaa tarvitsevat? Millaisia porkkanoita perheet tarvitsevat, jotta liikunnallinen elämäntapa vakiintuu osaksi arkea?

Seuratoimijat pitää ottaa päätöksentekoon mukaan. Heidän asiantuntemuksensa ja kokemuksensa auttaa luomaan parhaat edellytykset kaupungin liikuntakulttuurin kehitykselle. Kilpaurheilun valmennustoimintaan Lahdelta kaivataan esiintuloa, ja omalta osaltani olen valmis kehittämään tätäkin puolta. Olympialajiksi noussut skeittaus voisi saada vanhalle Raviradalle tarvitsemansa fasiliteetit valtion ja yritysten avustamana. Skeittiparkki lisäisi nuorten liikkumista. Seurat ottavat ilolla vastaan sponsoreita ja yritysten mainoksia, joilla tuetaan paitsi kilpaurheilua myös junioritoimintaa. Veroja ei tarvitse korottaa, kun yritykset tukevat suoraan urheilua tai liikuntaa.

Yritys- ja elinkeinoelämän kannalta on oleellista, että Lahden maine liikunta- ja urheilukaupunkina jatkaa kehittymistään. Lahden brändi liikuntakaupunkina on vahvuus. Olemme lähivuosina saamassa isoja kansainvälisiä kisoja paikkakunnalle. Sadat vapaaehtoiset mahdollistavat massatapahtumien järjestämisen. Meillä on niin paljon, mistä ammentaa! Lupaan jatkaa liikuntakulttuurin kehittämistä kaupungissamme!

Lea Smolander, kuntavaaliehdokas