Blogi

Läheistenpäivä 5.5.

Toukokuun 5. päivä vietettiin valtakunnallista päihdeongelmaisten läheisten päivää. Läheisen päihderiippuvuus koskettaa valtakunnallisesti jo kymmeniä tuhansia ihmisiä. Yhtä huumeidenkäyttäjää kohden on keskimäärin kuusi perheenjäsentä, joita asia koskettaa syvästi.
Arjessa kuormitus näkyy perheenjäsenten jaksamisessa, sisarusten koulun käynnissä, vanhempien tai puolison työssäjaksamisessa, isovanhempien huolessa. Päihteiden käyttö on niin käyttäjälle kuin koko perheelle trauma ja tuo mukanaan erilaisia liitännäissairauksia erityisesti mielenterveyspuolelle.

Nuorten päihdekäyttäytyminen on muuttunut viime vuosina paljon ja vakava huumeongelma voi olla nykyään kenellä tahansa, pahimmillaan se on vakava hoitoa vaativa päihdesairaus. Päihteiden käytöstä ei pitäisi enää vaieta eikä antaa sen stigmatisoivan ja turhaa häpeää aiheuttavan luonteen vuoksi rajoittaa liikaa läheisten elämää. Mitä avoimemmin asiasta on mahdollista puhua, sen paremmin ongelmaan voidaan puuttua. Kun me läheiset rohkenemme hakea itsellemme apua ja sisäistämme ettemme ole ongelmamme kanssa yksin jaksaminen paranee ja pystymme paremmin antamaan panoksemme niin työelämälle kuin perheillemme.
Päihdesairauden erittäin valitettava arkipäiväisyys ja jopa kansanterveydellinen asema on myös tarpeen tiedostaa yhteiskunnan eri sektoreilla. Moralisointi ei ratkaise ongelmaa.

Läheisillä tulee olla oikeus tukeen sitä tarvittaessa. Läheisten on tärkeää saada faktatietoa päihteistä, mielenterveyspalveluita ja jaksamisen tukea erityisesti vertaisten parissa. Rohkaisen kaikkia ongelmasta kärsiviä läheisiä selvittämään mahdollisuuksiaan erilaisiin tukimuotoihin. Pysytään kiinni elämässä!

Katso lisää aiheesta: Huumeongelmat ja turvallisuus Lahdessa facebooklive

Mia Mironoff
Kuntavaaliehdokas äänestysnumero 151