Blogi

Lahdella on nyt onnistumisen paikka

Lahdella, rakkaalla kotikaupungillamme on nyt monellakin tapaa onnistumisen ja menestymisen paikka, mikäli päättäjillä rohkeus ja kunnianhimo riittää.
Lahti on kärsinyt 90- luvulta vaikeassa työttömyydessä ja kaupunkia on rakennettu ”vain välttämätön” periaatteella. Silloin tällöin ”vain välttämättömään” keskittyminen on ollut perusteltua, mutta samalla Lahti on pudonnut kaupunkien välisessä kilpailussa työpaikoista ja elinvoimasta menestyneimpien kaupunkien taakse, verotulomme ovat kuluihin verraten laskeneet, eikä tilanne ole huomattavasti parantunut kunnianhimottoman politiikan seurauksena. Kun katukuvaa ja huonovointisuutta katsoo, niin päinvastoin.
Lahti on loisto paikka työskennellä, opiskella ja asua. Pystymme kuitenkin paljon parempaan.

Lahdessa varsinaisena yliopistona puolitoista vuotta sitten aloittanut LUT yliopisto on lähtenyt kasvamaan odotuksia nopeammin. Yliopistossa toimii jo 20 professuuria ja lisää on tulossa. Kandidaattiohjelmat lähtevät käyntiin syksyllä ja tämän myötä opiskelijoiden määrä Lahdessa lähtee nousuun. HY:n ja LUT:n yhteistyönä on syntymässä myös uusi ilmakehätieteen professuuri, joka poikii uutta toimintaa ympärilleen. Jokainen professuuri tuo mukanaan opiskelijoiden lisäksi 10-20 muuta työpaikkaa.

Lahti toimii vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupunkina. Ympäristöpääkaupunkistatus on jo nyt vaikuttanut korkeakoulujen kehittymiseen ja nostanut Lahdessa toimivien ja seudusta kiinnostuneiden yritysten määrää. Lahteen onkin hyvää vauhtia kasvamassa merkittävä sähköisen liikenteen klusteri ja kaupunki sekä yliopisto neuvottelevat vetytalouteen liittyvien yritysten Lahteen sijoittumisesta, sekä vetytutkimuksen ja ekosysteemien luomisesta kaupunkiin. Kansainväliset yritykset arvostavat European Green Capital statusta, koska ne tietävät sen takaavan kilpailukykyisen toimintaympäristön ja puhdasta energiaa Lahdessa.

Näitä uusia nousevia asioita tukee loistavasti vasta avattu Lahden kehätie alueelle synnytettyjen yritystonttien ja entisestäänkin parantuneen logistisen sijainnin myötä.
Tulevilta päättäjiltä vaaditaan siis rohkeutta ja kunnianhimoa moninaisissa päätöksissä, jotta syntyvä uusi elinvoima saadaan käytettyä kaupunkilaisten ja kaupungin menestymiseen.

Juha Rostedt (kok)
Kaupunginhallituksen 1.varapuheenjohtaja
Päijät-Hämeen maakuntavaltuuston puheenjohtaja