Blogi

Kun toiset ovat huolissaan, niin toiset tekevät päätöksiä ja sitoutuvat löytämään ratkaisuja

4.1.2024
Blogi

Kun toiset ovat huolissaan, niin toiset tekevät päätöksiä ja sitoutuvat löytämään ratkaisuja

(Kirjoitus on aiemmin lähetetty paikallismedioille 18.12.2023)

Lahden Sos.-Dem. Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Kimi Uosukainen kirjoitti (ESS 15.12.) huolestaan liittyen maan hallituksen politiikkaan ja hallitusohjelman toteuttamiseen. Orpon hallituksen tulisi Sosiaalidemokraattien mielestä perääntyä talouslinjastaan.

On täysin totta, että nykyhallituksen talouslinja on realistisempi kuin edellisen hallituksen linja. Se tuo mukanaan indeksien jäädytyksiä, talousrealismia ja saavutetuista eduista tinkimistä. On myös selvää, että vaikutuksia tulee lahtelaistenkin arkeen.

Valtionosuuksien leikkaukset eivät kohtele Lahtea oikeudenmukaisesti. Erityisesti siitä syystä, että valmistautuessamme Sote-uudistukseen olimme edelläkävijöitä eriyttämällä soten Hyvinvointi-kuntayhtymäksi. Teimme monia innovatiivisia uusia ratkaisuja, esimerkiksi perusterveydenhoidon järjestämisen yhteisyritys Harjun Terveyden kanssa. Teimme myös kipeitä ratkaisuja muutosneuvotteluiden kautta.

Tästä seuraus oli Marinin vasemmistohallituksen toteuttama soten rahoitusmekanismi, joka oli toteuttajilleenkin aivan liian monimutkainen. Kykyä ei ollut hahmottaa, että jokainen hyvinvointialue lähti uudistukseen eri lähtökohdista – vasemmistolle sopivasti ajatus ja luulo oli se, että kaikki lähtevät samalta viivalta.

Seurauksena epäonnistunut valtionosuuksiin vaikuttava leikkuri, joka leikkaa niiltä jotka olivat jo säästäneet ja pitäneet tiukkaa taloutta, kun samaan aikaan niille joilla talous perustui mittaviin alijäämiin (mm. Marinin kotiseutu Pirkanmaa) annettiin vielä enemmän. Hulluinta on se, että sekä soterahoitus että kuntien valtionosuudet leikkautuvat samalla epälogiikalla. Lahti saa siis sivistyksen, elinvoiman ja infran hoitamiseen vielä vähemmän kuin sille kuuluisi, koska Hyvinvointikuntayhtymä yritti huolehtia taloudestaan muita alueita paremmin. Edellinen hallitus toteutti myös maksuttoman oppivelvollisuusiän noston, joka ei nimestään huolimatta ole kunnille ilmainen, ja jonka kustannuksia ei silloinenkaan hallitus korvannut kunnille täysimääräisesti.

Nykyiselle hallitukselle on jaettu kortit, joilla nyt on vaan pelattava. Kun on tehty liian iso lasku joka pitää maksaa, niin todellisuus näyttää näin ikävältä. Sosiaalidemokratian harha on se, että heikoimmassa asemassa olevat maksaisivat suurituloisten arjen. Se ei pidä paikkaansa, sillä samalla kun ne suurituloiset kustantavat oman arkensa, maksavat he suuren summan euroja verokertymäämme, jolla heikompiosaisia voidaan tukea. Sosiaaliturva on hieno asia, eikä se ole häviämässä mihinkään.

Länsinaapurissamme sosiaalidemokraatit ovat jo ymmärtäneet miten markkinatalous auttaa yhteiskuntaa ja sen hyvä- ja huonompiosaisia parhaiten. Vain kasvavalla taloudella ja tuottavuudella yhteiskunta pärjää, silloin työmarkkinat toimivat ja omalla työllä ansaitulla palkalla voi pärjätä ja päättää mihin sitä haluaisi käyttää.

Lahti on haasteista huolimatta hieno kaupunki yrittää, elää ja opiskella. Meillä on edelleen lukuisia palveluita ja mahdollisuuksia tarjolla pelkän lakisääteisen nuivan linjan sijaan.

Valtuustoryhmistä muodostettu Parlamentaarinen ryhmä on tehnyt monivuotisen talouden tasapaino-ohjelman, joka hyväksyttiin yksimielisesti valtuustossa äskettäin. Talousarvion s.35 on selkeät valtuuston päättämät tasapaino-ohjelman keinot. Tämä voi olla Sos.-Dem. Työväenyhdistykselle uutinen, vaikka käsittääkseni tasapaino-ohjelma kiersi valtuustoryhmänne, Edustajistonne sekä kunnallisjärjestönne?

Kun valtuusto päättää, niin silloin kaupunginhallitus ja lautakunnat ovat velvollisia toteuttamaan päätöksiä. Valtuuston linjauksen mukaisesti emme nosta kuntaveroa, pyrimme kuitenkin säilyttämään palvelutasomme ja kaupungin omaisuuden pysyvälle tuoton lisäykselle on asetettu 30 milj. euron tavoite; omaisuuden tuoton kasvun odotetaan näkyvän v.2025 eteenpäin.

On vastuullista omistajuutta selvittää mikä omaisuuden kunto on, mikä omaisuuden tilanne on, mikä omaisuuden tuotto on – ja ennen kaikkea edellä mainittuja tulee peilata maailman tilanteeseen ja muuttuneisiin markkinoihin, muistamalla ettei kaupunki elä kvartaalitaloudessa.

Huoli on hyvä asia. Samalla kun se näyttää halvaannuttavan ja riitauttavan osan valtuustoryhmistä, niin toiset ovat jo etsimässä ratkaisuja. Kun vaihtoehdot ovat selvillä, niin päättäjien tehtävä on päättää, sillä jos ei tehdä valintoja, niin mikään raha ei riitä. Vastuullinen taloudenpito varmistaa sen, että laadukkaat sivistyspalvelut ja turvallinen arki ovat todellisuutta kaikenikäisille myös tulevaisuudessa.

Tämä on Lahden Kokoomuksen valtuustoryhmälle selvää. Me olemme sitoutuneet etsimään parempaa ja toimivaa arkea lahtelaisille, sekä tekemään tarvittaessa rohkeita päätöksiä kaikissa taloudellisissa tilanteissa lahtelaisten parhaaksi.

 

 

Toni Putula

Lahden Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja