Blogi

Koti – vai laitoshoito, kumman valitset itsellesi?

Selma-tätini 80 v hoitaa miestään Reinoa 82 v kotona kerrostaloasunnossa Lahdessa!
Pariskunta on asunut Nastolassa maatilallaan, jonka toimeentulona oli maanviljely ja karjatalous. Maatilalla kaikki työt tehtiin itse ja lisäksi hoidettiin omat vanhukset eli Reinon vanhemmat, joiden kanssa asuttiin samassa taloudessa.
Joitakin vuosia sitten Selma ja Reino järjestelivät elämäänsä niin, että he muuttivat kaupunkiasuntoon Lahteen siinä toivossa, että elämästä tulisi helpompaa!
Molempien terveys on iän myötä huonontunut. Selma-täti liikkuu rollaattorin avulla ja hoitaa miestään auttaen päivittäisissä asioissa, kuten ruokailu, lääkkeiden anto, peseytyminen ja pukeutuminen. Reino on palliatiivisessa hoidossa kotona.
Työelämässä olevat tytär ja poika auttavat omaisiaan silloin, kun heillä on omilta työkiireiltään aikaa ja myös kaupungin taholta on järjestynyt kotihoitoa.
Tämän vuoden puolella on helpotusta Selman ja Reinon elämään tullut, kun Selma hyväksyttiin omaishoitajaksi. Tätini oli onnellinen saadessaan lepopäiviä ja vähän omaa aikaa ja Reinokin on tyytyväinen, kun hän sai mieluisensa intervallipaikan ja vaimolle helpotusta.
Oma näkemykseni tämän pariskunnan ja yksinäisen äitini elämää seuranneena totean, että vanhukset eivät itse osaa hakea apua kotiinsa. Ovathan he sitä ikäpolvea, joka on tullut omillaan toimeen.
Miten ikäihmiset voivat säilyttää toimintakykyään mahdollisimman pitkään? Miten voimme yhdessä vaikuttaa ilman suuria budjetteja ikäihmisten toimintakykyyn?
Päijät-Hämeessä on 28 000 yli 70 vuotiasta ja heistä vain 20 % tarvitsee terveyspalveluja. Ei ole perusteltua kohdella ikäihmisiä yhtenäisenä ryhmänä, vaan tarjota kohdistettuja palveluja tarpeen mukaan.
Huolta aiheuttaa etenkin uudet sähköpyörät ja -potkulaudat. Pitää taata vanhuksille turvallinen liikkuminen jalkakäytävillä ja samat turvallisuusseikat pätevät myös muihin liikkujiin ja etenkin lapsiperheisiin.
Turha kai on edes mainita, mutta kotihoito on kunnalle edullisempi vaihtoehto ja itse myös valitsisin kotihoidon.
Uskon osaamisestani olevan apua näiden kysymysten ratkaisemisessa ja Sinä äänestäjänä päätät kenelle valtuudet annat.

Katso lisää aiheesta: Puhutaan ikäihmisten asioista facebooklive.

Heli Makkonen
ehdokkaana Lahden kaupunginvaltuustoon