Blogi

Koronasta sanakirja ja opaskartta kuntalaisille!

Tiedetään, että koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen ilmateitse pisaratartuntana hengitysteiden- ja kosketuksen kautta pinnoilta. Onko taudin leviämistä estävät keinot olleet onnistuneita, tai edes ymmärrettäviä?

Seuraavassa muutamia esimerkkejä: Maskin käyttö: maskipakko, suositus tai vahva suositus, maskin tietty laatu, käytön velvoite. Mitä nämä sanat tarkoittavat? Epäselvää on myös se, että missä sitä käytetään (sisällä/ulkona/aina) ja miten sitä käytetään (usein se peittää vain suun). Koronatestaus rajoilla: pakollinen, vapaaehtoinen, ei testejä eikä todistuksia negatiivisesta testistä. EU:ssa on useissa maissa pystytty sulkemaan rajat ja vaatimaan todistuksia, mutta Suomessa ei.

Pandemian hillitsemisessä on keskeistä, että mennäänkö “terveys edellä” vai poliittinen ideologia keihäänkärkenä, kuten se nyt näyttäytyy maan hallituksen toimissa. Ketkä päättävät päälinjauksista ja niiden toimeenpanosta: pääministeri, hallitus, perustuslakivaliokunta, eri ministeriöt ja ministeriöiden viranhaltijat vai koulujen rehtorit, satamien ja lentokenttien virkailijat, maakunnat, terveys-ja hyvinvointialueet, kuntien valtuustot/johtavat virkahenkilöt, valtion rautatiet, bussifirmat, poliisihallinto jne.? Jopa maan hallitus nosti kädet ylös ja ilmoitti, että eivät voi mitenkään vaikuttaa aluehallintoviranomaisten linjauksiin ja päätöksiin! Uskomatonta, eli meillä on valtio valtiossa, itsenäinen ja riippumaton toimija.

Kuka valvoo toimia ja ohjeiden rikkojia? Onko tietoa? Televisiossa on ollut satoja ellei tuhansia tunteja maskin takaa puhuvia päitä jakamassa ristiriitaisia “tietoja”,eli asiaa on vatvottu asiantuntijoiden ja asiaa tuntemattomien toimin kyllästymiseen asti. Valtuuksistaan ei kukaan mainitse koskaan mitään. Selkeää vastuuta ei kukaan kanna antamiensa tietojen oikeellisuudesta ja siitä, kuka on valtuuttanut antamaan tiedot ja velvoittavat määräykset. Vai onko tavallisella kansalaisella täysi päätösvalta tekemisistään.

Marja-Kaarina Koskinen
Bioalaboratoriolääketieteen maisteri
Opetusneuvos
Kuntavaaliehdokas (kok)