Blogi

Juuri näin Kokoomus – Verot alas

Etelä-Suomen Sanomien pääkirjoituksessa (ESS 17.11.) ja uudestaan Vili Uuskallion Esalaisessa (ESS 18.11.21) moitittiin Lahden Kokoomuksen valtuustossa tekemää kuntaveron kevennysesitystä. Toimittajat olivat sisäistäneet veronkevennystä vastustaneiden vasemmistopuolueiden retoriikan ”vääristä menetelmistä ja ”yllätyksistä” täydellisesti.
Eihän sosialistien mukaan koskaan ole sopiva aika laskea veroja. Tekosyitä kyllä keksitään, miksi ”juuri nyt ei ole sopiva hetki laskea veroja”.

Mitä yllätyksellistä siinä on, että Kokoomus kannattaa verojen keventämistä ja haluaa jättää työtä tekeville ihmisille enemmän heidän omia rahojaan? Kokoomus on jo vuosisadan ajanut kevyempää verotusta ja paremmin tuotettuja palveluita suomalaisille ja tulee sitä tekemään jatkossakin.

Kokoomuksen veroesitys oli tasapainoinen ja tulevaisuuteen uskova. Kevyempi verotus mahdollistaa työllisyyttä parantavien investointien, taloudellisen toimeliaisuuden ja ihmisten hyvinvoinnin kasvun. Kokoomuksen esityksessä ei esitetty leikkauksia kaupunkilaisten peruspalveluihin. Kokoomuksen esityksessä sen sijaan vaadittiin kaupunkiorganisaatiolta tehokkaampaa työskentelyä, erityisesti työllisyyden parantamiseksi. Millä lailla tämä on vastuutonta?

Veronkevennystä vastustivat perinteisesti SDP ja Vasemmisto, Pro Lahti sekä harmillisesti Suomen Keskusta. Vihreiden valtuutetut äänestivät iloisesti ristiin. Kaikki vastustajat vetäytyivät nopean aikataulun ja menetelmätapojen tekosyiden taakse, joku valtuutetuista syytti puheessaan veronkeventäjiä jopa varkaiksi. Ehkäpä tuo argumentti kertoo riittävästi veronkevennystä vastustavien valtuutettujen ajattelusta.

Vastuullinen päätöksenteko on keskeistä kokoomuslaisessa ajattelussa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että emme kuuntelisi ahkerien veronmaksajien toiveita hieman kevyemmästä maksutaakasta heidän omassa arjessaan ja pyrkisi heidän tavoitteitansa toteuttamaan. Tarvittaessa nopeallakin aikataululla. Viranhaltijoiden esitykset eivät ole mikään pyhä totuus, josta ei voisi perustellusti argumentoiden poiketa. Viranhaltijat valmistelevat, mutta loppu viimein me poliittiset päättäjät päätämme, kaupunkilaisilta saadulla arvokkaalla mandaatilla.

Kokoomus kuuntelee jatkossakin äänestäjiensä toiveita herkällä korvalla ja tekee ennakkoluulottomasti töitä, että niitä saadaan edistettyä kasvavan ja menestyvän kaupungin toiminnassa.

Francis McCarron,
VTM, Yrittäjä
Lahden kokoomuksen valtuustoryhmän 1.Vpj.