Blogi

Hyvinvointialueen valtuuston vaalit 2022

Olen jonkun kuullut sanovan, että Hyvinvointialueen aluevaltuuston vaalit ovat aivan turhat vaalit, eikä niihin kan-nattaisi osallistua. Uskon kuitenkin, että asiaan perehtyminen yllättää tuloksillaan.

Yleistä
Hyvinvointialueet ovat uusia julkisoikeudellisia yhteisöjä, joilla on alueellaan itsehallinto. Hyvinvointialueen ylin päättävä toimielin on suorilla vaaleilla valittu aluevaltuusto. Ensimmäiset aluevaalit järjestetään sunnuntaina 23.1.2022. Päijät-Hämeen hyvinvointialueen valtuustoon valitaan vaaleilla 69 valtuutettua. Tämän suurempaa uudistusta Päijät-Hämeeseen on turha koskaan odottaa.

Aluevaltuuston tehtävät
Aluevaaleissa ollaan valitsemassa tulevalla suurelle organisaatiolle päätösvallan omaavan valtuuston, jotka ohjaavat konsernin perustamista ja organisointia sekä viitoittaa tietä tulevaisuuteen. Aluevaltuusto tulee luomaan sosiaalitoimelle, terveydenhuollolle ja pelastustoimelle strategiat, taktiikat, logistiikat, sekä hyväksyy budjetit, ohjauksen ja valvonnan, jne. Työt ja tehtävät se jättää sosiaalitoimen, terveydenhuollon ja pelastustoimen tehtäviksi. Rahat tähän kaikkeen saadaan eduskunnan päätöksillä. Kannattaa siis perehtyä ja äänestää.

Talous
Jos mietitään aluevaltuuston taloutta, niin lienee pikaisesti katsottuna budjetti Päijät-Hämeessä tulee olemaan noin 804 miljoonaa, eli 3 910 €/asukas, jolla hyvinvointialueemme on maamme keskikastia. Rahat tulevat valtiolta eduskunnan päätöksillä. Asukkaita on 205 771. Olisiko hyvinvointialue noilla luvuilla Päijät-Hämeen suurin konserni? Kannattaa vaikuttaa äänestämällä.

Työntekijöiden määrä
Hyvinvointialueiden työntekijöiksi vuonna 2023 siirtyy liikkeenluovutuksilla koko maassa noin 173 000 sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstöä kunnista ja kuntayhtymistä. Hyvinvointialueen työntekijöiksi siirtyvät myös kuntien opetustoimesta opiskeluhuollon kuraattorit ja psykologit. Lisäksi kunnan tukipalveluissa työskentelevä työntekijä siirtyy hyvinvointialueen palvelukseen, jos hänen tehtävistään kohdistuu vähintään puolet kunnan sosiaali- tai terveydenhuollon tai pelastustoimen palveluihin. Siihen päättyy kuntien vaikutusmahdollisuudet ja alkaa Päijät-Hämeen asukkaiden vaikutusmahdollisuudet.
Mitä sitten tarkoittaa tuo itsehallinto? Kannattaa ottaa siitäkin selvää, koska se on melkoinen arvo.

Pertti Kiira
Aluevaaliehdokas
Kokoomus