Blogi

Fazer investoi Lahteen – Makeistehdas rakennetaan Pippo-Kujalaan

FAZERIN INVESTOINTIPÄÄTÖKSEN VAIKUTUKSET LAHDEN SEUDULLE MITTAVAT

Fazer Oy, Lahden kaupunki ja Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy ovat tänään 23.5.2022 allekirjoittaneet kumppanuussopimuksen Lahteen sijoittuvan makeistehtaan toteuttamisesta yhdessä. Tonttivaraus tehdään Pippo-Kujalaan eli yhteen Suomen parhaista logistisista keskuksista, missä sijaitsevat jo mm. Hartwallin ja pian valmistuvan Viking Maltin tehtaat.

Fazerin nykyiset makeistehtaat Vantaalla ja Lappeenrannassa ovat tulleet tiensä päähän ja yhtiö on päättänyt rakentaa uuden ja modernin tehtaansa Lahteen eli seudulle, joka tarjoaa mille tahansa kansainväliselle ja kasvavalle yritykselle yhden Suomen kilpailukykyisimmistä sijoittumisympäristöistä.

Nykyisissä tehtaissa työskentelee yhteensä 900 henkilöä ja lisäksi omien alihankintaketjujen ja tukipalveluidensa sekä alueella muuten käytettävien palveluiden kautta tehdas työllistä jokaista omaa työntekijäänsä kohden kolme lisää. Tehtaan ympärille lähteekin rakentumaan tuotantoprosessien tukemiseksi useita muita yrityksiä niin Lahteen kuin mahdollisesti lähikuntiinkin. Kaupungissa jo olevat yritykset saavat luonnollisesti oman osansa tehtaan mukana tulevasta kasvusta.

TERVETULOA LAHTEEN

Kaupunki varautuu tukemaan fazerilaisten muuttoa Lahteen tarjoamalla mahdollisimman saumattoman siirtymisen kaupunkiin ja lähiseudulle; asumisratkaisut, monikieliset päiväkodit ja koulut, jatkokoulutus, bussilinjat, kävely- ja pyöräilymahdollisuudet, harrastusmahdollisuudet, kulttuuripalvelut, monipuolinen ja puhdas luonto sekä muut kestävästi kehittyvän kaupungin julkiset ja yksityiset palvelut ovat fazerilaisten käytössä.

Yhdessä pidämme myös huolen, että valmistelun aikana LUT yliopisto, LAB ammattikorkeakoulu ja Salpaus tuottavat tehtaan tarpeita varten huipputason tutkimusta, kehittämistä ja osaavaa työvoimaa. Kun tehtaalta ensimmäiset makeiset muutaman vuoden kuluttua valmistuvat, alueen työllisyys- ja muuttotilastot kasvavat oleellisesti – toki kaupungin merkittävästi kasvavia verotuloja ei sovi jättää
mainitsematta.

Lahden kaupunki toivottaa Fazerin, sen työntekijät ja muut yritykset lämpimästi tervetulleeksi. Kyseessä on Lahden seudun suurin investointipäätös eli historiallisen mittava investointi niin kaupungille kuin Fazerille.

Kaupungin panostus yrityksen toimintavalmiuden varmistamiseksi maksaakin itsensä takaisin hyvin nopeasti. Tehdas tulee toimimaan ja toivottavasti myös kasvamaan Lahden seudulla ainakin seuraavat 60 vuotta luoden näin sekä Lahteen että ympäryskuntiin huomattavia kasvun ja elinvoiman mahdollisuuksia.

KIITOS

KIITOS Fazer, kiitos kaupungin ja konserniyhtiöiden viranhaltijat ja työntekijät, kiitos alueen koulutustoimijat ja kaikki muutkin, jotka ovat aiemmilla päätöksillään vaikuttaneet tämän sopimuksen syntymiseen; kehätie, ympäristöpääkaupunki ja yliopisto vaikuttivat vahvasti Lahden valikoitumisesta yli 70 halukkaan kunnan joukosta juuri oikeaksi Fazerille.

Prosessista on saatu arvokkaita oppeja myös siitä, miten kaupungille tärkeitä projekteja johdetaan. Tämä oli sellainen. Kiitos kaupunkikonsernin virkamiesjohto ja työntekijät – olette tämän tarinan sankareita!

Milla Bruneau

Lahden kaupunginhallituksen elinvoima- ja työllisyysjaoston puheenjohtaja
Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n hallituksen puheenjohtaja

Fazerin tiedote

Fazer