Outi Lyte
osa I
Minun ja siskoni yrittäjyystarina alkoi vuonna 1997, kun palasin Suomeen lomailemaan muutamaksi kuukaudeksi…
19-vuotiaana lähdin Hollantiin kesäksi Lahdessa tutustumieni hollantilaisten ystävien luokse. Pian halusin muuttaa sinne kokonaan. Elämäni ensimmäinen suuri muutos oli alkanut.
Kielikoulun ja muutaman tarjoilija sekä bensa-asema työkuukauden jälkeen, sain vakituisen työn englantilaisesta yrityksestä, missä toimin Pohjoismaiden Depo vastaavana konttien leasing yrityksessä. Konttikuljetukset barge aluksilla Rotterdamin ja Antwerpenin välillä oli uusinta uutta. Konttori muutettiin juuri avattuun World Trade Centeriin Rotterdamin keskustassa. Kun esimieheni erotettiin, sain ylennyksen barge-toiminnan Managing Directoriksi.
Olin 26 vuotias, lankapuhelimet ja piipparit soivat ja huikean kokoinen Motorolan matkapuhelin autossa, takasivat tavoitettavuuden 24/7. Huomasin, että voin muuttaa asioita oman innostuksen ja sitoutumisen kautta, mutta muutosjohtaminen ensimmäisessä tiimissäni oli haastavaa. Ikä, kokemattomuus ja ehkä kielitaitokin oli usein esteenä toivomilleni nopeille liikkeille.
Muutos on kuitenkin välttämätöntä ja halu kuulua joukkoon luonnollista.
Minun oli käytävä vielä yksi kielikurssi. Aloin pikkuhiljaa kuulua joukkoon, kielitaito onkin tärkein asia maahanmuuttajien integroitumisessa yhteiskuntaan. Sivussa suoritin merkonomin tutkinnon.
Rotterdamissa ihastuin hollantilaiseen mieheen samoihin aikoihin, kun sain tarjouksen kilpailija yritykseltä. Siirryin pian saman alan uuteen yritykseen huomattavasti paremmalla palkalla. Olin selviytynyt ja menestyin, mutta se ei tuntunut riittävän.
Pian aloimmekin luoda uuden aviomieheni kanssa vakuutusalan välitysyritystä. Luin vakuutusalan ammattilaiseksi ja perustimme yrityksen nimeltä Assurantie Beheer Bennink. Selviytyminen oli vaihtunut yrittäjyydeksi.
VAPAUS JA VASTUU. MItä on vapaus ja miksi se tarvitsee onnistuakseen vastuuta?
Muutos palkkalistoilta yrittäjäksi tapahtui nopeasti ja kasvatimme yrityksestämme reilussa kahdessa vuodessa merkittävän kilpailijan Pohjois Brabantin alueelle. Markkinoiden kasvu ja onnistunut kohderyhmän valinta siivittivät yrityksemme menestymiseen, muutimme vallinneen konseptin ja erikoistuimme. Parin vuoden jälkeen päätimme vaihtaa Hollannin sateen Karibian lämpöön.
Turkoosin sininen meri ja lämpö oli kuin unta pohjolassa kasvaneelle. Olimme saavuttaneet taloudellisen vapauden, mutta tilalle oli tullut vastuu elämästä, onnellisuudesta ja arvoista, oliko niitä?
Parisuhde tuli päätökseen arvojen ristiriidassa. Tulin lomalle Lahteen 1996, kotikaupunkiin, missä perhe tuntui siinä hetkessä ainoalta oikealta osoitteelta.
Pian unelma omasta perheestä Karibialla muuttui Tuulan perheen, äitini ja itseni hyvinvoinnin kehittämiseksi. Masentuneisuuden tunnelissa pilkahtaa valo, muutos on tervetullut ja horisontissa näkyy valoa.
Muutosjohtajuuden työkalut: intohimo, luovuus, velvollisuus ja välittäminen
Tuula innostui upeista alusasuista ystävän kotikutsuilla ja ilmoitti minulle, että mallisto on myytävänä. Mitäs jos ostettaisi se? Tuulan intohimo palvella asiakkaita yksilöllisesti ja valita juuri heille sopivat tuotteet riittivät siihen, että perustimme T&O Internationalin 1997.
Muutosta edelsi jälleen kuluttajan toiveet ja tarve uudenlaisille palveluille, oli aika aloittaa maahantuonti. Arki täyttyi järjestelyistä muutoksen toteuttamiseksi niin työssä kuin kotonakin, minulle Karibialta Lahteen ja Tuulalle hammashoitajasta yrittäjäksi!
Ajelimme ympäri eteläsuomea, läpi tuulen ja tuiskun, vanhanajan kartta levitettynä kojelaudalle, itku tuli kyydissä melkein jokaisen kotikutsuillan jälkeen. Itselläni, kun ei perhettä eikä laajaa ystäväpiiriä ollut. ”Mitä ihmettä teen täällä”???Tuli mieleen monta kertaa.
Tuula kannusti nousemaan ylös ja taas oli uusi kauppapaikka edessä, milloin laivalla Kauneus- ja Terveyslehden matkassa, milloin messuilla. Bella More oli syntynyt, mistä myöhemmin tuli bm.
Kun tiimi kasvaa, mukaan tulee 2 tärkeää asiaa muutosjohtamisessa,
VELVOLLISUUS JA VÄLITTÄMINEN
30 myyjää ja varasto loi omalaisia haasteita. Vuonna 2002 bm Kauneuspalvelut perustettiin laajennetulla palvelukonseptilla Trion kauppakeskukseen. Yrityksemme kasvaessa mukaan tuli koko Tuulan perhe. Logistiikka, myynti, verkkokauppa. Kaikki hoitui hienosti, yhteistuumin.
Parhaillaan toimme maahan 11 kosmetiikkabrändiä. Asiakkaamme olivat Stockmann, S-ryhmä ja noin 500 jälleenmyyjää ympäri suomen. Työllistimme 10 palkkalistoilla olevaa työntekijää ja 10 Tmi yrittäjää. Vastuu oli kasvanut.
2003 Ostimme omat liiketilat Rautatienkadulta ja velvollisuus huolehtia koko perheen tulevaisuudesta ja toimeentulosta sai uudet mittakaavat.
Muutosjohtajuus tiimissä, perheyrityksessä oli arkipäivää, eikä sen toteutuminen ollut itsestään selvyys. Muutos yksityiselämässäkin oli tehtävä.
Muutokseen johtaminen tuo valtavasti energiaa ja iloa, mutta myös tuskaa, koska suurin osa tiimistä ja ihmisistä ympärillämme ei halua muutosta, tai ei ainakaan halua olla tekemässä sitä. Ensiaskel muutokseen on tehtävä konkreettisesti, joskus itse tai pienellä porukalla. Pelkkä suunnitelma ei riitä. Muutosta johtava henkilö on usein alussa yksin. Innostus, pelko, hyväksyntä ja uupumus valtaavat alaa, taistelet mukavuusalueen ulkopuolella, mutta miksi?
Oma vahvuuteni muutosjohtajuudessa on varmasti intohimo uudistua ja välittäminen, muita järkeviä syitä en löydä. Olen 100% sitä mieltä, että ilman muutosta pelko ja epätoivo kasvaa ja yritys tai kaupunki, sekä kaikkien toimeentulo ja tulevaisuus on vaarassa. Henkilökohtaisessa elämässä ilman muutosta saattaa jäädä suorittamaan elämää ilman arvokasta sisältöä ja tyytyy helppoihin ratkaisuihin.
Vastuu velvollisuudesta ja välittämisestä. Kuuluuko se kaikille, vaiko vain johtoportaalle? Miten saada tiimi motivoitumaan ja puhaltamaan yhteen hiileen?
ARVOT: OIKEUDENMUKAISUUS, AVOIMUUS, TOISEN KUNNIOITTAMINEN, REHELLISYYS
bm DaySpa ja OPI Nailbar Stockmann perustettiin ja OPI tuotemerkki pysyi maailman ykkösenä alallaan. Odotimme vain päivää, koska saamme puhelun Hollywoodista, että pääjohtaja George Shaeffer on myynyt merkin. Niinhän mekin teimme, kun yritys oli parhaimmillaan.
Hollywoodista tuli puhelu vuonna 2010, kun olin illalla konttorissa ja puolisoni odotti 2 vuotiaan lapseni kanssa kotona. Muutos oli tällä kertaa pelottava, suorastaan lamauttava! OPI oli myyty!!! Mutta vastapainoksi tälle epävarmuudelle, minulla oli nyt ihana oma perhe. Tästäkin varmasti selvitään, yhdessä. Olihan tullut äidiksi, maailman paras muutos ikinä!
Alkoi epävarmuuden aika. Verkkokauppojen laajeneminen alkoi nakertaa maahantuojien liikevaihtoa ja tiesin, että pian oli taas aika muutokselle. Tällä kertaa muutos syntyi olosuhteiden pakosta, ulkopuolisen tahon liiketoiminnan muutoksesta, sekä digitalisoitumisesta.
Muutimme konttoritiloja hoitolan käyttöön, loimme uusia palveluja, otimme Tuulan kanssa varauskalenterin ja puhelimen omaan hallintaan ja kehitimme yhteistyötä alan oppilaitosten kanssa.
Maahantuonti ajettiin alas ja palkansaajat menettivät työnsä. Muutos oli masentava ja raastava. Perhesuhteet muuttuivat etäisemmiksi, mutta olimme päättäneet, ettei siskosten välejä asiat riko. Coty osti OPI maahantuonnin meiltä vuonna 2017.
Arvoista en luovu, oppiminen kestää eliniän.
Kirjoittaja on Outi Lyte, bm DaySpa and Garden Apartments yrityksen omistaja yhdessä Tuula Turusen kanssa. Randy Lyte toimii myös yrityksessä.
Lahden Kokoomusnaisten 100 v juhlaseminaari järjestettiin 17.10.24 Fellmanniassa Lahdessa. Seminaarin puheenjohtajana toimi Lahden kaupunginvaltuutettu Merja Vahter.