Blogi

Alle 100 päivää valkoposkihanhiin

Näppiksellä kyseltiin ajankohtaisesti, että mitä Lahden päättäjät aikovat tehdä, kun noin 100 päivän päästä taas valkoposkihanhet saapuvat. Itse olen työskennellyt ongelman kimpussa nyt 1,5 vuotta ja aloitteestani viime keväänä saatiin ratkaisu nytkähtämään eteenpäin. Silloin asennettiin testiaita Ankkurin alueelle sekä testattiin hakemusta Ely-keskukseen koirakarkotuksen aloittamisesta. Ely vaatii kuitenkin, että ennen kuin laajempia koirakarkotustoimia voidaan suorittaa on testattava muita keinoja.

Nyt on testattu hanhiaitaa ja myös sitä kannattaa testitulosten valossa käyttää missä voimme. Joka paikassa ei aitaa voida käyttää ja niissä tulee käyttää koulutettuja koirapartioita sekä drone-lennokkeja. Kesällä hanhet hyökkäsivät monien pyöräilijöiden kimppuun Pikkuveskulla ja Poliisille tuli monia ilmoituksia hyökkäyksistä. On ollut vain onnenkantamoinen, että on selvitty pelkillä veriruhjeilla eikä esimerkiksi vanhukset ole kaatuneet pyörillä hyökkäysten seurauksena. Asian eteen olen mm. soittanut noin 100 puhelua Elyyn, Poliisille, Espoon hanhikarkottajille, virkamiehille yms. Lisäksi yli 200 sähköpostia on aiheesta lähtenyt ja jopa yksi sähköinen neuvottelu otettu EU-parlamenttiin. Jaoin myös 1400 kyselykorttia aiheesta Ankkurin alueelle ja vastauksia tuli 243, joista 97,12% halusi hanhet karkotettavan. Asia etenee ja tein myös valmiin aikataulutuksen toimintakohtineen koko projektista.

Valtuutettuna saan valitettavasti tehdä vain esityksiä, ehdotuksia, aloitteita ja etsiä tietoa valmiiksi virkamiehille. Periksi en kuitenkaan anna ja mielelläni ottaisin koko projektin hoitaakseni, mutta siihen ei anna kaupungin toimintamallit mahdollisuutta. Vai pitäisiköhän tehdä esitys hanhivaltuuskunnan perustamisesta? Olisin mielelläni sen työrukkanen ihan kahvipalkalla.

Jani Wallenius

Lahden kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (kok.)