Etelä-Suomen Sanomien sivuilla on jo pariinkin otteeseen sivuttu aihetta teknologia ja sen vaikutus muun muassa ja etenkin terveydenhuollon palveluihin. Teknologia on mahdollisuus, ei uhka eikä pahis.
Hyvinvointialueellamme, nykyisellään Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ja Harjun terveys, on rakennettu ja rakennetaan erilaisilla teknologisilla, digitaalisilla alustoilla toimivia palveluita. Ne ovat niin asiakkaille tarkoitettuja kuin hallinnon ja henkilöstön käyttöön olevia alustoja.
On tärkeää, että vähenevien resurssien voimavaroja ei haaskattaisi toimintaan, jota voidaan teknologian keinoin parantaa. Ei ole tarkoituksenmukaista sekään, että lääkäri olisi kaikessa asiakkaan ensisijainen rajapinta. Jos työ voidaan hoitaa muun hoitohenkilöstön tai digialustan kautta, arvokasta aikaa jää tarkoituksenmukaiseen toimintaan.
Tarkoituksenmukaista ei ole myöskään, että teknologiaa väärinkäytetään ja jätetään sellaiset kohtaamiset hoitamatta, joita ei voi hoitaa digitalisaation tai automaation kautta. Siis teknologia ei ole itseisarvo, mutta toimivuutta parantava asia.
Luin mielipidesivulta myös Tiina Halttusen kirjoituksen, jossa hän kuuluttaa ilmastoystävällisen teknologian käyttöön ohjaamista lähinnä viitaten mobiiliteknologiaan.
Varmasti kaikki teleoperaattorit toimivat tänä päivänä hyvin ympäristötietoisesti, samoin laitteita ja ohjelmistoja tekevät yhtiöt. Tekniikkaa kehitetään jatkuvasti vähemmän sähköä ja ympäristöä kuluttaviksi, se on lähes kaikkien toimittajien tavoitteena.
Järjestelmiä kehitetään jatkuvasti esimerkiksi yhdistäen alueen kunnat, hallinto, asukkaat, ja yksi niiden kiintopiste on pienempi ympäristövaikutus.
On tärkeää, että tulevaisuudessa meillä on luottamustoimissa ja hallinnoissa tekijöitä, jotka osaavat ottaa huomioon kokonaisvaltaisuuden jo ostotoiminnassa ja tekevät sopimuksia, jotka eivät venymällä lisää kustannuksia ja joiden käyttökelpoisuus varmistetaan kunnolla ennen käyttöön ottoa.
Ihminen on aina keskiössä niin käyttäjänä kuin tuottajana, eikä asiakkaiden monimuotoisuutta unohdeta.
Teknologia on hyvis, ei uhka, teknologia on nyt ja tulevaisuudessa. Ihminen on aina keskiössä niin käyttäjänä kuin tuottajana, eikä asiakkaiden monimuotoisuutta unohdeta. Se tarkoittaa, että myös ne, jotka eivät vielä osaa käyttää digialustaa, otetaan huomioon.
Ihmiskunta kehittyy jatkuvasti. Vuosien päästä ei liene enää sellaisia, jotka eivät jo vauvasta asti olisi olleet mobiilin, tabletin tai vastaavien laitteiden kanssa tekemisissä.
Raimo Salovuori
Salpausselän Kokoomuksen puheenjohtaja
Aluevaaliehdokas