Blogi

Aluevaalien alla tarvitaan tietoa, jämäkkyyttä ja suoraviivaisuutta

Nykyinen hallitus on väkisin vääntänyt sote-uudistuksen loppuun. Uudistuksen seurauksena kansa pääsee valitsemaan täysin uutta valtuustoa uuteen toimeen edustamaan itseään.
Vaikeus on vain siinä, ettei kukaan tiedä mitä valtuuston tehtäviin kuuluu tai miten se vaikuttaa meidän arkeemme. Tästä syystä toivoisikin, että hallitus pääministerin johdolla tulisi esiin ja kertoisi meille, mitä tämä nyt tarkoittaa.

Tilannetta kuvaavat Seppo Koskisen (ESS 13.10.) esittämät kysymykset koskien aluevaaleja ja sote-uudistusta. Ihmettelen vain, miksi SDP:n jäsen ja varavaltuutettu joutuu niitä kysymään. Eikö hallitusvastuussa olevassa puolueessa ole tietoa siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi.
Jos näihin esitettyihin kysymyksiin ei ole vieläkään vastauksia, miksi SDP on hyväksynyt uudistuksen?
Vaikeus on vain siinä, ettei kukaan tiedä mitä aluevaltuuston tehtäviin kuuluu.
Toistan muutamia suurimpia kysymyksiä: verotus, kustannusrakenne, valtuuston toimirajat: mistä saadaan päättää? Miten tämä järjestelmä tulee toimimaan käyttäjän (äänestäjän, kansalaisen) näkökulmasta? Kuten, Seppo, sanot, taidetaan saada sika säkissä, kiitos hallitus.

Nyt kun on luotu uusi hallintotaso, joka on maakunta tai sote tai hyvinvointialue (rakkaalla lapsella on monta nimeä), se tarvitsee jonkinlaisen esikunnan. Esikunta valmistelee esitykset, budjetit ja muut asiat sekä valvoo niiden toteutumisen virkamiesvastuulla?
Esitykset uusi aluevaltuusto sitten hyväksyy, näinhän toimitaan ainakin kunnissa. Kun tällainen uusi esikunta, virkakoneisto polkaistaan esille, niin luuletteko, että verorahoja kuluu vähemmän vai mahdollisesti enemmän ja kohdentuvatko kulut hyvinvoinnin edistämiseen vai puhtaaseen hallintoon?
Vai tehdäänkö niin, että osa Lahden organisaatiosta siirtyy aluevaltuuston virkakoneistoksi, jota sitten vielä vahvistetaan jo toiminnassa olevasta Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän organisaatiosta, vai mistä nämä tekijät tulevat? Rasitetaanko vielä lisää jo liki kriisissä olevaa hoitohenkilöstöä?

Miten maakuntavaltuusto, joka toimii parhaillaan? Lakkautetaanko se, yksi sen tehtävistä kun on pelastustoimen järjestäminen? Karsitaanko sen tehtäviä, kokoonpanoa ja sitä kautta kuluja?
Kansalaiset ovat varmasti kyllästyneitä poikkeilevaan ja näköalattomaan päätäntään.

Veronmaksajana minulla on oikeus tietää, mitä tämä koko sirkus tulee maksamaan, miten se parantaa terveyspalveluita ja tehostaa niiden tarjontaa. Uskon, että puhun kaikkien puolesta, jos sanon, että meille ei ole mitään merkitystä, kuka terveyspalveluiden tuottajat omistaa, kunhan ne ovat saatavilla lupauksien mukaisesti ilmaiseksi tai ainakin hyvin kevyillä maksuilla. Kunhan niihin vain pääsee!

Kansalaiet ovat varmasti kyllästyneitä poikkeilevaan ja näköalattomaan päätäntään, johon nykyhallitus on hyvin taipuvainen. Tämä ei missään tapauksessa lisää äänestysintoa tai kunnioitusta poliittisia päättäjiä kohtaan.
Näinä haastavina aikoina juuri tätä jämäkkyyttä ja suoraviivaisuutta tarvittaisiin, jotta uskottavuus demokratiaan säilyy.

Mikael Seppälä
Aluevaaliehdokas (kok.)