Blogi

Unelmien koulu – jos olisin itsevaltias…

Lea Smolander

13.11.2024
Blogi

Unelmien koulu – jos olisin itsevaltias…

Unelmien koulu – jos olisin itsevaltias…

Tämä vuosi 2024 on ollut melkoinen juhlavuosi. Täytin juuri syksyllä 50-vuotta. Keväällä koimme suunnattoman työonnistumisen, kun meidät valittiin yhdessä työparina Lea Smolander & Esa Liukkonen Suomen vuoden luokanopettajaksi 2024.
Oma koulupolkuni on antanut esimerkin siitä, kuinka sitkeällä työllä ja itseensä luottamalla voi saavuttaa tavallisen, taloudellisesti vakaan ja hyvän elämän. Lukivaikeudestani huolimatta olen suorittanut kaksi korkeakoulututkintoa ja menestynyt ammatissani.

– Unelmien koulu –

Oppilaat saapuvat hyvin nukkuneina, aamupalasta kylläisinä ja sopuisasti jutellen koulun ala-aulaan. He odottavat maltillisina vuoroaan laittaa ulkokengät paikoilleen kenkähyllyyn. Kukaan ei tuupi, ei töni. Omat sisäkengät löytyvät helposti ja sujahtavat jalkaan. Kotiluokkaankin löydetään ajoissa.

Kännykkä unohdetaan reppuun äänettömälle koko koulupäiväksi. Oppilaat ovat tulleet tunnille hymyilevinä, koska heistä on mukava päästä turvalliseen yhteisöön. On hyviä luokkakavereita ja opettaja, joka ehtii auttaa heitä tarvittaessa. Luokka on siisti, valoisa ja sisäilma raikas. Leppoisa ilmapiiri saa opettajan loistamaan opetettavan asian äärellä.

Vaihtelevat opetusmetodit, käsin kirjoittaminen, sähköiset harjoitukset ja vuorovaikutteiset tehtävät vaihtuvat sujuvasti koulupäivän kuluessa. Oppilaat on motivoitu ja motivoituneet. Vaikeitakin asioita jaksetaan opiskella sinnikkäästi. Halutaan oppia, koska ymmärretään, että kaikkea ei vielä voida osata.

Kouluruoka saa kiitosta ja sitä syödään runsaasti, jotta jaksetaan iltapäivän tunnit. Välitunnit ulkona tauottavat mukavasti koulupäivää ja silloin saa ruokkia fyysistä kuntoaan. Iso koulupiha ja kunnossa oleva urheilukenttä antavat oivat mahdollisuudet juoksuun, hyppimiseen ja pallopeleihin. Oppilaat keksivät leikkejä, joissa mukana voi olla kuka vaan.

Koulupäivän jälkeen opettaja kurkkaa Wilmaan ja merkkaa poissaolot ja positiiviset merkinnät. Huoltaja on pyytänyt poissa olleelle oppilaalle kotitehtävät. Opettaja ilmoittaa tehtävät luokan vanhempien app-ryhmään, jotta kaikissa kodeissa voidaan tarkistaa, että läksyt on tehty. Kun oppilaat ovat itse ne koulussa merkinneet tehtäväksi, on saatu harjoitella vastuun kantamista.

Opettajalla olisi aikaa oppilaalle. Yhteisopettajien kanssa vaihdettaisiin kuulumiset oppilaista. Erityisluokanopettaja huolehtisi tukea tarvitsevien papereista ja täyttäisi luokanopettajan näkemykset tuen asiakirjoihin. Laaja-alaisia oppimisvaikeuksia tuettaisiin ja kuntoutettaisiin turvallisessa, pienessä luokkakokoonpanossa. Yleisopetuksen luokasta tuen tarpeiset, joita on luokkaa kohti 10 %, pääsisivät erityisopettajalle joustavasti. Ryhmäkoko olisi rajattu sen mukaan, onko luokassa erityisen tuen oppilaita tai suomea toisena kielenä opiskelevia oppilaita.

****

Kolmen pojan äitinä olen nähnyt koulumaailmaa myös ulkopuolisen silmin. Olen kotoisin Kangasalta ja asunut Lahdessa vuodesta 1995. Lahteen minut aikanaan toi koulutus, kun opiskelin Suomen Urheiluopistolla liikunnanohjaajaksi (1997).

Sivuaineopinnoissa opettajankoulutuslaitoksessa 2000-luvun alkupuolella pääsin Martti Raekunnaksen kanssa tutkimaan lintuja ja niiden muuttoa. Kun pääsimme Turengin altaille, lentoon lehahti kolme isoa lintua. Lukuisat lintubongarit altaan penkalla olivat haltioissaan. Minä opiskelijana enemmän hämilläni. Lentoon nousseet linnut olivat pronssi-ibiksiä. Niitä on havaittu Suomessa vain 20 kertaa. Se oli opiskelijana mahtava kokemus. Isoja ja pieniä kokemuksia ja elämyksiä minäkin opettajana haluan tarjota omille oppilailleni.

Kirjoittaja on Lea Smolander, Suomen vuoden 2024 luokanopettaja Lahdesta.

Lahden Kokoomusnaisten 100 v juhlaseminaari järjestettiin 17.10.24 Fellmanniassa Lahdessa. Seminaarin puheenjohtajana toimi Lahden kaupunginvaltuutettu Merja Vahter.