Blogi

Terapiatakuu voimaan toukokuussa Päijät-Hämeessä

Sari Niinistö

Lapsiperheiden ja nuorten palveluntarpeet ovat kasvussa. On tärkeää pureutua perheiden ongelmien juurisyihin ja niihin vaikuttaminen edellyttää laajaa yhteiskunnallista keskustelua. Hyvinvointialueet eivät voi yksin ratkaista ongelmia, mutta olemme kehittäneet palvelutarjontaamme vastaamaan paremmin nykyisiä haasteita.

Haasteisiin on vastattu esimerkiksi lisäämällä mielen hyvinvoinnin tukemisen osaamista koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä viemällä
mielenterveys- ja perheneuvolapalveluiden sairaanhoitajien vastaanottoja yläkouluille. Tämä on edistänyt yhteistyötä kouluilla ja lisännyt ymmärrystä mielenterveystyöstä.
Ilmiöpohjainen budjetointi tukee osaltaan kehitystyötä, sillä sen avulla kohdistetaan toimenpiteitä lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin edistämiseen kaikilla hyvinvointialueen toimialoilla. Esimerkiksi toimeentulotuen soveltamisohjeita tarkistettiin ja lasten harrastusmenoihin myönnettävää täydentävää toimeentulotukea korotettiin merkittävästi.

Terapiatakuu tulee voimaan toukokuussa 2025. Sen tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten mielenterveyden häiriöiden ehkäisyn ja hoidon saatavuutta perusterveydenhuollossa sekä mielenterveyden tuen saatavuutta sosiaalihuollon perustason palveluissa. Lähes 300 ammattilaista alueella on saanut koulutuksen Terapiat Etulinjaan -mallin mukaisiin interventioihin. Toimenpiteitä on myös käynnissä jatkokoulutuksen ja interventioiden seurannan parantamiseksi.

Kasvaviin palvelutarpeisiin voidaan vastata hyvällä yhteistyöllä kuntien, järjestöjen, seurakuntien ja muiden tahojen kanssa. Avainasia on varhainen puuttuminen, välittäminen ja tietoisuus saatavilla olevasta tuesta.

Linkki tiedotteeseen aiheesta:

Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Hyvinvointialue vastaa lapsiperheiden palvelutarpeen kasvuun kehitys- ja yhteistyöllä | Päijät-Hämeen hyvinvointialue

Aluehallituksen puheenjohtaja Sari Niinistö