Kuinka voimme toimia niin, että alueen palvelut ovat jatkossa riittävät ja että kehitämme juuri oikeita, asukkaita helpottavia palveluita ja pidämme rattaat pyörimässä?
Tutkija Timo Aro esitteli voimaketju mallin, jonka avulla voi tarkastella alueen pärjäämistä. Voimaketjuun kuuluvat viisi osa-aluetta: elinvoima, vetovoima, pitovoima, lumovoima sekä kipinä tai kitkatekijä.
ESS 21.3.2021 tutkija Timo Aro; Asukkaat voivat itse vaikuttaa siihen, kuinka hyvin alue pärjää kilpailussa muuttajista
Lahteen kuuluu nykyään (kuntaliitoksen johdosta) uusia toisistaan eroavia alueita, jotka joko kasvavat tai kuihtuvat riippuu voimaketjun tuloksesta.
Miltä näyttää Nastolan voimaketju? Onko se tulevaisuuden pärjääjä?
Nastolassa elinvoimaa tuovat isot työllistäjät: Uponor, Raute, Nokian Renkaat, Wipak ja Novart. Ne työllistävät osan nastolalaisista ja tarvitsevat suuren osan työntekijöitä myös ulkopaikkakunnista. Lisäksi Nastolassa on useita Pk-yrityksiä, joiden toimintaedellytyksiä kannattaa yhä parantaa.
Uusin koronan tuoma ilmiö on monipaikkatyö, jossa kesämökit ja vapaa-ajanasunnot ovat ympärivuoden käytössä. Etätyöntekijät asioivat ja tekevät ostokset Nastolassa, joka on iso mahdollisuus erityisesti Nastolalle, jossa on paljon vapaa-ajan asuntoja. Etätyöläiset viihtyvät pidempiä aikoja vapaa-ajan asunnoillaan ja saattavat jopa siirtyä kokonaan asukkaiksi.
Timo Aron mukaan vetovoima muodostuu muiden näkemyksistä alueestamme. Vetovoimaa parantavia tekijöitä alueellamme luovat Taidekeskus Taarasti, Kaarisilta, rakenteilla oleva Rakokiven kulttuuripuisto ja monitoimikeskus ja vilkas seuratoiminta kesätapahtumineen. Urheiluopisto Pajulahti tarjoaa upeat puitteet liikuntaan seikkailupuistoineen ja korkeatasoisena opetuksena liikunnan alan tuleville osaajille.
Pitovoimaa on se kuinka asukkaat itse viihtyvät ja kokevat alueen merkityksen. Onko Nastola muuttovoittoinen vai -tappioinen alue?
Lumovoima on upea luonto ympärillämme, opastetut luontoreitit, järvet ja luonnon suot. Loistopolku palvelee hiihtäjiä ja lenkkeilijöitä ympäri vuoden.
Kipinä- ja kitkatekijät ovat alueen henkinen ilmapiiri, tekemisen meininki ja keskinäinen luottamus. Oletko samaa mieltä, että tarvitsemme vuoropuhelua ja avointa keskustelua, mutta myös päämäärätietoista oman alueen hyväksi tehtyä työtä Lahden kaupunginvaltuustossa?
Tutkija Timo Aron mukaan ne alueet pärjäävät, jotka voittavat työikäisen väestön luottamuksen, koska työvoima on alueellisen elinkeinoelämän dynamo sekä tekijöinä että ostajina. Tämä joukko on myös keskeisessä roolissa rahoittaessaan kunnan julkista palvelua veronmaksullaan.
Mielestäni luottamuksen voi saada jos on tarjota kohtuuhintaisia tontteja, parempia asuntoja, hoitopaikkoja ja eriasteisia kouluja. Vaikka Nastopolin lukion lopettaminen oli suuri menetys, niin se pitää uudelleen käynnistää ja lisätä tarpeen mukaan AMK -opintoja, silloin Nastola on mielestäni tulevaisuuden pärjääjä. Aluetta tulee kehittää edelleen näitä voimaketjun viittä osa-aluetta huomioiden. Ei unohdeta meidän nuoria ja heidän uravalintojaan. Pidetään huolta, että alueemme yritykset tulevat jatkossakin saamaan tarvitsemaansa osaavaa työvoimaa.
Pidetään huolta, että Nastolan raitilla kelpaa kaikkien asukkaiden astella niin nuorten kuin vanhojenkin!
Heli Makkonen
Kuntavaaliehdokas
Lue lisää Helin vaikuttamisesta