Mia Mironoff
Virallisesti Lahden Kokoomusnaisten säännöt allekirjoitettiin vuonna 1924, mutta yhdistys pohjautuu jo vuonna 1906 perustettuun Lahden Suomalaisen Seuran Naisjärjestöön, joka oli osaltaan luomassa pohjaa Suomen itsenäisyydelle sekä puolustamassa suomalaisten kansallisoikeuksia ja naisten asemaa. Lahden Suomalaisen Seuran Naisjärjestö aloitti toimintansa samana vuonna, kun naiset saivat Suomessa äänioikeuden.
Moniarvoistuvassa maailmassa aika ei ole ajanut naisjärjestöjen ohi vaan niiden toimintaa tarvitaan edelleen. On tärkeää ja ajankohtaista toimia naisten poliittisen osallistumisen vahvistamiseksi sekä tasa-arvon edistämiseksi siellä missä sitä ei ole vielä saavutettu. Koulutamme ja kannustamme naisia vastuunkantajiksi antaen eväitä poliittiseen osallistumiseen, vaikuttamiseen ja arjen tukemiseen.
Kokoomusnaisten toimintatavat ovat muuttuneet vuodesta 1924, mutta järjestötoiminta nojaa yhä vahvasti vapaaehtoisten panokseen. Nykyään, vuonna 2024, naisjärjestön toiminta on monipuolista ja sen toimintamuodot uudistuvat jatkuvasti. Tavoitteemme on aina vastata yhteiskunnan tarpeisiin. Toiminnassamme poliittinen ja humanitäärinen lähestymistapa kulkevat rinnakkain. Poliittisen vaikuttamisen tueksi järjestämme seminaareja, vaateapua, keskustelutilaisuuksia, tapahtumia ja tempauksia. Saatamme kulkea tiiminä keräämässä roskia, pitämässä puistojumppaa tai kierrättämässä kirjoja. Jaamme tietoa, kirjoitamme, tutkimme, päivitämme sosiaalista mediaa ja keitämme edelleen myös kahvia.
Alueellinen yhdistys, jossa kaikki tuntevat toisensa, muistuttaa tiivistä perhettä. Tämä yhteisö huolehtii ydintehtävän toteuttamisesta sekä varmistaa toiminnan jatkuvuuden, uusien jäsenten rekrytoinnin ja perehdyttämisen. Kun yksi jäsen väsyy, toiset tukevat – näin varmistetaan, että yhdistys elää ja hengittää edelleen. Alueellisen naisjärjestön yksikössä ihmiset kokevat kuuluvansa joukkoon. He sitoutuvat ja motivoituvat, koska tuntevat tekevänsä työtä oman yhteisönsä hyväksi. Tämä yhteys on yhdistysten suurin vahvuus, eikä sitä pidä aliarvioida. Suuremmissa kokonaisuuksissa yhteisöllisyyden ja osallisuuden tunne on vaarassa heikentyä, mikä vähentäisi myös monen ihmisen osallistumismotivaatiota.
On totta, että yhdistystoiminnassa tehdään usein päällekkäistä työtä, esimerkiksi vuosittaisen byrokratian parissa. Tämä on haaste, joka vie aikaa itse toiminnalta. Kuitenkin, samalla kun pyöritämme tätä byrokratiaa, luomme tiloja, joissa keskustelu on sujuvaa ja ihmisläheistä. Nämä “solut”, kuten niitä voisi kutsua, ovat yhdistystoiminnan ydin – paikka, jossa jokainen saa äänensä kuuluviin ja jossa myös uudet ystävyydet syntyvät ja vanhat vahvistuvat. Verkostomaisessa työskentelyssä solun jäsenten osallistuminen kattojärjestön isomman yksikön kokouksiin lisää tiedonvälitystä ja vahvistaa sisäistä yhteistyötä, tuoden samalla pienempien yksiköiden näkökulmat ja tarpeet esille päätöksenteossa.
On tärkeää, ettemme yhteiskunnallisessa vaikuttamistyössä anna yhteisöllisyyden kadota. Toiminnan tulee aina säilyä ihmisten näköisenä – inhimillisen kokoisena. Tänä vuonna juhlimme 100 vaikuttavaa vuotta lahtelaisina kokoomusnaisina. Kiitämme kaikkia jäseniämme, jotka ovat vuosien saatossa olleet mukana rakentamassa tätä merkittävää historiaa ja toivotamme uudet innostuneet jäsenet lämpimästi mukaan toimintaamme.
Mia Mironoff
Lahden Kokoomusnaiset ry puheenjohtaja